Klimalar bu kez sıcağa takılmadı

Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Geçen yıl serin başlayan yaz mevsimi bir anda yüksek sıcaklıklarla devam edince klimaya talep artmış; ancak montaj randevuları haftalar sonraya verildiği için tüketiciler klima yerine vantilatör ve benzeri ürünlere yönelmişti. Bu yıl ise hem sıcak hava erken bastırdı, hem de iklimlendirme şirketleri hazırlıklarını erken yaptı. Buna göre pek çok firma klima alımından sonra 3 gün ila 24 saat arasında montaj sözü ile kampanya yapıyor. Ayrıca bu ani ve yüksek sıcaklıkla birlikte klima talebinin çok yüksek seviyede seyretmesi bekleniyor.

Sıcakla talep artıyor

Hava sıcaklıklarının yüksek seyriyle birlikte klimanın bir ihtiyaç olarak görülmesi sonucunda talebin arttığını belirten Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Olcay Avcı, 2024 yazına ilişkin yüksek sıcaklık beklentisinin klima satışlarını artıracağını söyledi. İklimlendirme sektörünün bu doğrultuda hazırlıklarını yaptığını anlatan Avcı, “Geçmiş dönemdeki tecrübelerimizi göz önüne aldığımızda, tüketicilerin sıcak havayı deneyimlediğinde ve klimayı bir ihtiyaç olarak görmeye başladıklarında satın alıma yöneldiklerini görüyoruz. Biz her zaman tüketicilerimize yaz mevsimi öncesinde klima alımlarını yapmalarını böylece yaz aylarında yoğun montaj döneminden etkilenmemelerini öneriyoruz… Ayrıca klima aylık montaj dağılımlarına da baktığımızda yaz ayları tabii ki baskın olmaya devam ediyor, ancak yaz aylarının ağırlığının bir miktar azaldığı, 12 aya yayılan bir klima satışı mevcut” diye konuştu. 2023 yılının yaz sezonunda yaşanan yoğun talebe bağlı olarak uzayan teslimat ve montaj süreleri nedeniyle klima almayan tüketicilerin bu sezon pazarı hareketlendireceğini öngördüklerini kaydeden Üçay Mühendislik Şubeler ve İklimlendirme Direktörü Özgür Şahin de bu yaz sıcaklıklarla satışların en üst seviyeye ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Temizlik kritik önemde

Klimanın temizliği de enerji tüketimi açısından kritik önemde gösteriliyor. Klimaların bakımı yapılarak filtrede, bakteri ve küf gibi mikroorganizmaların yerleşmesi engellenebiliyor. Ayrıca düzenli periyodik bakım; klimaların en yüksek verimlilikte çalışmasını sağlıyor, arıza riskini azaltıyor ve enerji israfını önleyerek tasarruf sağlıyor. Aktif kullanımda en geç iki haftada bir filtre temizlikleri yapılması öneriliyor. Periyodik bakımların ise yetkili servislerce sağlanması tavsiye ediliyor.

Her 1 dereceye dikkat

Klimanın enerji tüketiminin sanıldığı kadar yüksek düzeyde olmadığını anlatan Özgür Şahin, donanımsal özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, “Örneğin klimanın inverter özelliğine sahip olması oldukça önemli, çünkü inverter klima, istenilen oda sıcaklığına ulaştığında otomatik olarak kapanıyor. Isıyı ortamın ihtiyacına göre ayarlayarak daha az enerji harcıyor. Her 1 derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 5 ila 10 artırıyor. Bu nedenle inverter özelliğine sahip klimayla ısıyı doğru yönetmek gerekiyor” dedi.

Olcay Avcı ise, “Klimalarda doğru kullanım da elektrik faturalarını düşürmeye yardımcı olabilir. Klimanın hava yönlendirme kanatlarının (flapların) yazın tavana üfleyecek şekilde kullanılması, üflenen havanın ortamda homojen şekilde dağılmasını sağlar ve enerji tüketimini azaltır. Buna ek olarak, klimanın soğutma modunda çalışırken kumandada en düşük sıcaklık olan 18 dereceye ayarlanmaması gerekir. Bu ayar, oda sıcaklığı bu dereceye geldiğinde dur anlamını taşır, bu şekilde daha hızlı serinlik elde etmek mümkün değildir. En doğrusu kullanıcıların konfor olarak en uygun sıcaklığı seçmeleri. Optimum değerler 24-26 derece arasındadır” diye konuştu.